Отслабване при възпаления на стомаха

Лошите навици, които имаме при хранене, по-скоро при недохранване доста често ни докарват здравословни проблеми. Един от най-срещаните е различни възпаления на стомаха и по точно на лигавицата му. По принцип тя е много здрава и е в състояние да издържи на различни въздействия и силни киселини. Но поради една или друга причина тази лигавица не издържа и се появяват различни заболявания като язва и колит.

Много трябва да внимавате, когато отслабвате да не си докарате някой такъв проблем. Тези възпаления се получават най-често при неправилно хранене, затова хранителния ви режим при отслабване трябва да е пълноценен и да не лишава организма ви от всички вещества, който са му необходими.

Положението се влошава още повече, ако сте с наднормено тегло, трябва да отслабнете, а вече имате някакво възпаление на стомаха. Хапването на каква да е храна е кошмар за вас и макар почти да гладувате, това не оправя положението, а го влошава още повече. Не отслабвате, имате остри болки в стомаха, не можете да ядете, а ако хапнете нещо след това дълго ви пари в корема и устата.

Време е да отидете на лекар и да се подложите на специална диета. Целта и е да помогне на стомаха да се пребори с възпалението, да ви помогне да отслабнете и да се намали дразненето на лигавицата на стомаха, за да и даде възможност да се възстанови. В тази диета трябва да им почти еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Добре е да е с повишено съдържание на витамин С и B1. Необходимо е да се храните по-често, на малки порции. Дневните хранения трябва да са поне 5-6, като храната да е предимно варена, приготвена на пара и пасирана, малко посолена.

Храни, които са подходящи за болните от възпаление на стомаха са такива, които не предизвикват прекалено отделяне на секреция от лигавицата. Например мляко, сух хляб, настъргани зеленчуци. В менюто може да се включат супи от различни риби, зеленчуци и гъби, леки сирена, повече храни, богати на фибри.

Противопоказно е да се ядат всякакви пържени, солени, пушени ястия. Мазните меса и мазнини, храните с много подправки, консерви, безалкохолни напитки, шоколад, алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *